Menu

Hoe los je een ruzie of conflict op met je partner?

Relaties zijn simpelweg nooit perfect. Ze bestaan tenslotte uit twee unieke mensen met verschillende wensen en behoeften. Verschillen komen altijd wel voor in een relatie; we zeggen weleens dat het gezond is om ruzie te maken met onze partner. Het is echter niet het conflict dat de ‘gezondheid’ van de relatie bepaalt, maar eerder hoe dat conflict wordt opgelost en hoe elke partner zich voelt nadat er meningsverschillen zijn gekomen. Het kan moeilijk zijn om emoties te reguleren, je partner te valideren en uiteindelijk dingen op te lossen. In dit artikel geef ik je handvatten om hier beter mee om te gaan.

Tot de kern van het probleem komen

De meeste ruzies en/of conflicten in relaties komen voort uit onopgeloste pijn en trauma’s. Doordat we soms zelf gekwetst zijn door een recente gebeurtenis of een langdurige trauma, kunnen we merken dat we die pijn in onze relaties brengen zonder dat we dat willen. Dit is geen excuus voor onze acties, of het feit dat we onze partner of onszelf mogelijk pijn hebben gedaan. Het geeft ons en onze partners echter wel de mogelijkheid om dieper in te gaan op wat een trigger kan zijn geweest en hoe je in de toekomst beter met elkaar kan communiceren.

Tips om opnieuw verbinding te maken met elkaar

Er zijn verschillende manieren om opnieuw contact te maken met je partner, zelfs als er geen ruzie is geweest. Er zijn veel dingen in het leven die kunnen zorgen dat je je gedistantieerd kan voelen van je partner. Maar door een aantal van deze tactieken toe te passen, kunnen we beginnen om bewuster contact te maken met onze partners wanneer ze dit het meest nodig hebben.

– Doe een activiteit waarbij jullie op elkaar gericht zijn

Het maakt niet uit of je een potje gaat schaken met elkaar of simpelweg een gesprekje voert op de bank. Het doel is om jezelf opnieuw vertrouwd te maken met je partner en het beeld dat je van je partner hebt, bij te werken. Onthoud dat er enige afstand is geweest en dat de kans groot is dat je partner in die tijd is gegroeid. Jij bent ook gegroeid! Dus als je de tijd neemt om je partner te zien en te horen, krijgen jullie beide de kans om de ander te vertellen wat er in het hart en hoofd omgaat.

– Fysieke aanrakingen bevorderd het vertrouwen in elkaar

Wanneer je partner om de een of andere reden niet bij je is geweest, kunnen aanrakingen helpen om gevoelens van veiligheid en vertrouwdheid te koesteren. Zorg ervoor dat je je partner omhelst als je een ruzie beëindigt of als je partner na een lange werkdag weer thuiskomt. Breng wat tijd door terwijl je elkaars hand vasthoudt tijdens een wandeling of knuffel samen op de bank. Onthoud dat fysieke aanraking niet altijd gelijkstaat aan seks, en hoewel er soms geweldige make-up-seks op het menu staat, kost het soms tijd om die gevoelens weer op te wekken nadat er afstand is geweest.

– Spreek bemoedigende en geruststellende woorden

Of je partner zich nu veilig voelt of niet, je partner geruststellen helpt om vertrouwen op te bouwen en angst te verlichten. Het kan echter vooral handig zijn als middel om opnieuw contact te maken met je partner. Je partner zich comfortabel en veilig laten voelen in je relatie is niet alleen goed voor de gezondheid van je relatie, maar het is ook goed voor de geestelijke gezondheid van je partner.

Wil je meer informatie, of wil je graag relatietherapie inschakelen? Neem dan contact op!