Hoe stop je met je partner op te voeden als een ouder?
Hoe stop je met je partner op te voeden als een ouder lijkt misschien een moeilijk proces. Misschien sta je op dit moment op het punt om het partnerschap te verbreken, of krijg je fantasieën over het groene gras aan de andere kant. Voordat je overhaaste of voorbarige beslissingen neemt, adviseer ik om even de tijd te nemen en dit artikel te lezen. Bij het lezen van dit artikel wordt je meer bewust van jullie beide aandeel, waardoor jullie veranderingen in jullie partnerschap kunnen teweegbrengen.
Grotere problemen onder de oppervlakte
Het ouderschap van je partner kan vies of onsmakelijk aanvoelen. Klopt… het zijn niet de beste woorden om gevoelens te omschrijven, alleen soms is dit de juiste wijze om de frustratie, wrok en angst uit te drukken van het gevoel die we soms meedragen wanneer we voor ons gevoel onze partner aan het opvoeden zijn. Het is niet abnormaal dat de ene partner een meer dominante rol inneemt maar wanneer partners zich in een ouder/kind relatie beginnen te voelen, dan moet er onder de oppervlakte grotere problemen worden aangepakt.
Eén van de meeste klachten die ik als therapeut heb gehoord is dat de ene persoon ervaart dat de andere partner niet volwassen is geworden of niet veranderd. Het moment wanneer je het gevoel van ouderschap voor je partner hebt ontwikkeld kan zijn ontstaan vanaf het allereerste begin of naarmate de tijd verstreek of wanneer bepaalde omstandigheden in het partnerschap zijn veranderd. Los van wanneer het is begonnen, is het belangrijk om te achterhalen wanneer het begon en grondig te onderzoeken wat je graag wilt veranderen.
Dominantere en assertieve eigenschappen
Over het algemeen genomen zijn personen met assertieve en “dominante” eigenschappen vaak leiders in hun persoonlijke leven. Misschien zijn ze het oudste kind, de “ouder” in hun familiedynamiek of een werkgever. Deze eigenschappen kunnen een oorzaak zijn van nature of van opvoeding of van beide. Enerzijds kan assertief en dominant een verdedigingsmechanisme zijn dat in de vroege jeugd werd gecreëerd om bepaalde omstandigheden voor zichzelf of voor een ander te beschermen. Misschien kwam de dominantie, doordat ze als kind gepest werden door lotgenoten of door hun familie. Misschien kwam hun grote controle over hun leven voort uit hun onrechtvaardige rol als ouder van hun onbetrouwbare of hulpbehoevende ouders. De mix van persoonlijkheidskenmerken en hun opgedane nare ervaringen hebben zich gecombineerd om hen zeer gestructureerd en zelfredzaam te maken.
Onderdanige en flexibele eigenschappen
Anderzijds hebben personen die eenvoudiger met de stroming meegaan en minder confronterend zijn misschien ook deze methoden aangeleerd om zich te verdedigen. Misschien kwam hun natuurlijke reactie om anderen voor hen te laten beslissen, omdat ze een ouder hadden, waarbij je toch vaak geen eigen mening mocht hebben. Of misschien is hun faalangst ontwikkeld, wegens een ouder die aangaf dat je toch nooit iets zou bereiken. Of misschien hadden ze broers en/of zussen die altijd voor hen spraken. Kortom, in combinatie met hun persoonlijkheidskenmerken en hun opgedane nare ervaringen kun je zien hoe het ervoor heeft gezorgd hen geduldig, flexibel en timide te maken.
Karakterverschillen accepteren en waarderen
Het is helder dat allebei de persoonlijkheidskenmerken voor- en nadelen hebben. Tezamen moeten we leren onze verschillen en waar die verschillen vandaan komen te waarderen en accepteren, dan ze te veroordelen als bijvoorbeeld “gemakzuchtig” en “bazig”. We moeten ervoor zorgen om onze partner met compassie te zien om een gezamenlijke ruimte te vinden, waarbij jullie met elkaar omgaan, anders worden onze tegenstellingen waar we ons juist ooit toe aangetrokken voelden, botweg genoeg exact de reden waarom veel koppels hebben besloten uit elkaar te gaan. Ongeacht ook de achtergrond van jullie opvoeding is, de reacties van de personen van wie we het meeste houden worden juist vaak verkeerd begrepen. Relatietherapie Bennekom biedt je de mogelijkheid om de balans in jullie partnerschap weer terug te vinden.