Waarom voel ik me altijd schuldig?
Voel je constant een schuldgevoel? Dan is het mogelijk dat je ondersteuning nodig hebt bij dit veelvoorkomende probleem. Het lijkt erop dat “je slecht voelen” over iets het resultaat kan zijn dat in elk aspect van je leven naar voren komt, en het kan je vaak laten voelen dat je beschaamd, depressief en/of angstig bent.
Dus waarom voel je je de hele tijd schuldig?
Nou, om te beginnen ben jij (net als wij allemaal) eigenlijk dit hele ‘levensgedoe’ aan het uitzoeken, toch? We maken allemaal fouten, we leren allemaal lessen, we hebben allemaal momenten van extreme interne conflicten wanneer we beslissingen nemen. Je kunt het jezelf niet kwalijk nemen als je kijkt naar alle tegenstrijdige en heftige boodschappen die we ontvangen vanuit de samenleving, cultuur, familie, religie, vrienden, sociale media, enzovoort, over wat “goed” of “slecht”, “juist” of “fout” is. Soms komt deze boodschap niet overeen met hoe we ons echt voelen, en dit kan het leven ingewikkelder maken, resulterend in onaangename gevoelens zoals schuldgevoelens en angst.
Het is heel “menselijk” om de meeste interne conflicten te ervaren wanneer we authentiek willen zijn in de context van onze relaties en seksualiteit. Dit komt omdat we onze kwetsbaarheden moeten tonen en dat is nooit gemakkelijk. Het kan heel overweldigend zijn als we beseffen dat we het risico lopen mensen te verliezen of mensen pijn te doen van wie we houden of om wie we geven.
Hier zijn enkele redenen waarom je je voortdurend schuldig kunt voelen en wat je eraan kunt doen:
#1: Je worstelt met zelfzorg
Als je moeite hebt om tijd voor jezelf te nemen en jezelf authentiek te uiten, ervaar je vaak schuldgevoelens. Dit komt door handelen naar verwachtingen van anderen en jezelf dwingen tot niet-authentiek gedrag. Dit kan zich uiten in humeurigheid, excuses maken, afwezigheid, conflicten over geld, etc. Ook als je te veel tijd aan jezelf besteedt of juist te weinig, kun je schuldgevoelens ervaren. Het negeren van zelfzorg devalueert een belangrijk deel van jou. Als je altijd anderen helpt en je schuldig voelt als je voor jezelf zorgt, is het tijd voor serieuze zelfliefde. Begin te erkennen dat je zorg verdient, omdat het essentieel is voor je welzijn en groei. Oprechte zelfzorg kan inhouden: rust nemen, activiteiten doen, gedachten opschrijven, even dutten, etc.
#2: Je bent bang om te falen
Velen van ons gaan ervan uit dat we onszelf ertoe kunnen aanzetten om te slagen. Velen van ons zijn zo streng voor onszelf dat we niet beseffen dat het natuurlijk en heel belangrijk is om soms te worstelen en te falen. Dit hoort bij het leven. Als we onszelf nooit toestaan te falen of de momenten van “falen” of teleurstelling als lessen te zien, kunnen we een gevoel van schaamte ontwikkelen bij elke waargenomen uitdaging. Symptomen hiervan kunnen zich uiten in het hebben van te hoge verwachtingen van jezelf en anderen, voortdurend teleurgesteld zijn in jezelf en anderen, het idee hebben dat je vaak mensen teleurstelt, het gevoel hebben dat je jezelf constant straft.