Menu

Een betere vriend worden

Iemand met respect en begrip behandelen is de gouden vuistregel als het gaat om een goede vriendschap. Voor sommige is dit de basis maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Alle relaties hebben hun unieke balans en het is belangrijk dat jullie dit zelf ontdekken. Focus er vooral op om elkaar beter te leren kennen. De onderstaande tips kunnen je daarbij helpen. Wellicht zoek je professionelere hulp, Quint Relatietherapie is als relatietherapeut werkzaam in regio Bennekom, Veenendaal, Lunteren en Ede.

Empathie

Iedereen kent de gouden regel: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Er is een dunne lijn tussen je eigen ervaringen projecteren op anderen en werkelijk begrijpen wat zij doormaken. Deze grens kan worden aangeduid als empathie. Gezonde relaties kunnen niet zonder, en het is de sleutel tot samenwerking. Te veel mensen denken alleen aan zichzelf als ze beslissingen nemen. Anderen worstelen met het feit dat twee mensen die een soortgelijke ervaring hebben, daar heel andere lessen uit kunnen trekken. Empathie is niet iets dat kan worden nagemaakt. Als het niet vanzelf gaat, komt het meestal na een zekere openbaring. Als je wilt dat mensen graag in je aanwezigheid zijn, helpt het om attent zijn en te denken aan hun gevoelens in samenhang met die van jezelf. Je zult merken dat veel cruciale onderdelen van gezonde vriendschappen vanzelf komen als je je inlevingsvermogen onder de knie hebt.

Ken jezelf

Dit concept wordt meestal aangehaald in verband met romantische relaties, maar je zult merken dat zelfkennis een zeer nuttig instrument is in alle menselijke interacties. Velen gaan door hun leven en concentreren zich alleen op wat anderen doen om hen te hinderen. Veel sociale spanningen zijn terug te voeren op mensen die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun falen. Wie zijn sterke en zwakke punten heeft geaccepteerd, zal betrouwbaarder zijn en minder snel verantwoordelijkheden op zich nemen die hij niet aankan. Wanneer je hebt geprobeerd de impact van je gedrag te begrijpen, zul je niet verbaasd of beledigd zijn wanneer je fouten de oorzaak zijn van een probleem. Zelfbewustzijn vereist meer dan alleen de bereidheid om kritisch naar binnen te kijken. Je moet bereid zijn te accepteren wat je ziet zonder wrok, en vervolgens te werken aan verbetering. Houd in gedachten dat het enige wat al je relaties gemeen hebben, JIJ bent. Wanneer interactie met jou er niet toe leidt dat anderen voortdurend verantwoordelijkheid moeten nemen voor alles wat je verkeerd doet, zullen mensen veel meer van hun tijd in jouw omgeving willen doorbrengen.

Jezelf laten zien aan mensen

Het belangrijkste na jezelf kennen is jezelf zijn. Velen zijn gesocialiseerd om “erbij horen” te associëren met vrienden maken. Ze ontwikkelen op jonge leeftijd de gewoonte om zich vast te klampen aan iets buiten wie ze werkelijk zijn, als ze maar geaccepteerd worden. In werkelijkheid zijn de beste en sterkste vriendschappen gebaseerd op eerlijkheid. Als je voortdurend je echte zelf bent en dat regelmatig aan mensen laat zien – met gebreken en al – zullen anderen zich tot je eerlijkheid aangetrokken voelen. Zoveel mensen nemen nooit de moeite om de wereld te laten zien wie ze zijn, omdat ze bang zijn voor een oordeel of afwijzing. Dit zijn meestal de mensen die de meeste moeite hebben om vrienden te maken. De waarheid is dat we allemaal worstelen met falen en afwijzing. Openlijk worstelen stelt de mensen om je heen op hun gemak. Het inspireert hen om hun eigen persoonlijkheid te laten vallen en opent de dialoog over gemeenschappelijke ontberingen.

Een evenwichtige dialoog onderhouden

Veel mensen grijpen naar vrienden als ze het moeilijk hebben met andere relaties in hun leven. We hebben allemaal iemand nodig om ons bij af te reageren. Onthoud echter dat elke vriendschap van twee kanten komt. Als je je op iemand moet afreageren, maak er dan een punt van om jezelf te stoppen en een kanaal aan te reiken voor een reactie. Misschien kun je zelfs eerst vragen hoe het met hen gaat, voordat je iets over je problemen zegt. Wat je ook doet, laat het gesprek niet van je afglijden zonder interesse te tonen in het perspectief van degene die luistert. Dit kan het verschil maken tussen een dialoog en een verbale aanval. Ventileren is een egoïstische bezigheid, maar we moeten het allemaal wel eens doen. Het is voor ons het moeilijkst om ons in te leven als we pijn hebben, dus we moeten oppassen dat we onszelf of de mensen om ons heen niet van ons vervreemden. Het is gemakkelijk om een uur lang te schreeuwen over onze problemen en dan de telefoon op te hangen zonder de andere persoon er ook maar één woord tussen te laten krijgen. Dit kan er echter toe leiden dat je vriend de volgende keer dat je belt niet meer opneemt. Het is heel belangrijk om een balans te vinden door rekening te houden met de persoon aan de andere kant van de lijn. Als iemand zich bij jou afreageert, luister dan geduldig en probeer het gesprek niet te stelen. Wees sympathiek, bied inzicht, maar laat niet alles om jouw draaien.

Je begint ergens

Deze dingen lijken voor sommigen de basis, maar zijn misschien niet zo vanzelfsprekend voor mensen die empathie nog onder de knie moeten krijgen. Alle relaties hebben hun eigen unieke balans. Iedereen die je ontmoet heeft een uniek perspectief dat je je nooit eerder had kunnen voorstellen, en het is onmogelijk om precies te voorspellen hoe de ene persoon de andere zal beïnvloeden. Het is nooit te laat om te beginnen met het verbeteren van de relatie met jezelf en anderen.

 

Bekijk hier onze linkpartners.