Menu

Een gezonde relatie behouden

Wij willen ons graag geliefd voelen door anderen. Met name door onze partners. Een gezonde en romantische relatie behouden gaat voor sommige erg natuurlijk. Andere moeten wat meer moeite doen om een relatie te behouden die gezond, gelukkig en bevredigend is.

Voor de meeste mensen lijkt ‘verliefd worden’ gewoon spontaan te gebeuren. De kunst en toewijding dit in het behouden van die verliefdheid, dus verliefd blijven. Dit vereist vaak wel inspanning van beide partijen. Maar gezien de beloningen is het zeker de moeite waard. Een gezonde, veilige en romantische relatie kan dienen als een voortdurende bron van steun en geluk in je leven, in goede en slechte tijden, waardoor alle aspecten van je welzijn worden versterkt. Door nu stappen te ondernemen om je verliefdheid te behouden of nieuw leven in te blazen, kun je een betekenisvolle relatie opbouwen die blijft bestaan – zelfs een leven lang.

  1. Face to face gesprekken 

Je wordt verliefd door naar elkaar te kijken en naar elkaar te luisteren. Als je op dezelfde aandachtige manieren blijft kijken en luisteren, kun je de verliefdheidservaring op de lange termijn in stand houden. Je hebt waarschijnlijk goede herinneringen aan de tijd dat je voor het eerst verkering had met je geliefde. Alles leek nieuw en opwindend, en jullie zaten waarschijnlijk uren te kletsen over nieuwe onderwerpen. Na verloop van tijd komen er andere zaken bij kijken zoals werk, familie en de behoefte aan tijd voor ons zelf. Dit maakt het allemaal moeilijker om tijd voor elkaar te maken.

Blijf daarom om voortdurend opzoek gaan naar zaken die je graag samen doet, of het nu een gezamenlijke hobby is of een dagelijkse wandeling. Probeer samen iets nieuws om contact te maken en je relatie spannend te houden. Hoe druk je het ook hebt, wanneer je regelmatig quality time met elkaar doorbrengt merk je dat er meer contact en plezier in je relatie hebt. Denk aan speelse manieren op je partner continu te verassen.

  1. Goede communicatie

Goede communicatie is een fundamenteel onderdeel van een gezonde relatie. Wanneer je een positieve emotionele band met je partner ervaart, voel je je veilig en gelukkig. Wanneer mensen niet meer goed communiceren, houden ze op goed met elkaar om te gaan, en tijden van verandering of stress kunnen de verbinding echt verbreken. Het klinkt misschien simplistisch, maar zolang je communiceert, kun je meestal door alle problemen heen werken.

Laat je partner weten waar je behoefte en hebt. Een ander kan dit vaak niet raden. Je partner weet misschien wel dat er iets aan de hand is maar kan nooit weten wat het precies is wat jij nodig hebt. Anderzijds is het ook belangrijk om te luisteren naar dat wat jouw partner nodig heeft. Let op elkaars non-verbale communicatie en biedt een luisterend oor.

Relatietherapie

Het is belangrijk te erkennen dat er ups en downs zijn in elke relatie. Je zult niet altijd op dezelfde golflengte zitten. Soms worstelt een van de partners met een probleem dat hem of haar onder druk zet, zoals het overlijden van een naast familielid. Andere gebeurtenissen, zoals het verlies van een baan of ernstige gezondheidsproblemen, kunnen beide partners beïnvloeden en het moeilijk maken om met elkaar om te gaan. Misschien heb je verschillende ideeën over het beheer van financiën of de opvoeding van kinderen. Ben je opzoek naar een relatietherapeut die jullie hierdoor kan begeleiden? Wij zijn werkzaam in de regio Veenendaal en Ede.