Menu

Hoe ontrouw kan ontstaan

Je hoort het wellicht in je eigen omgeving of hebt het zelf wel eens meegemaakt. Iemand wordt bedrogen. Onvermijdelijk eindigen deze gesprekken met een vorm van dezelfde vraag: ”Waarom?” , ”Waarom doet hij/zij me dit aan?”

Elke relatie is uniek en dat geldt ook voor ongelukkige relaties. Maar de vraag over trouw, en waarom sommige mensen ervoor kiezen trouw te blijven en anderen niet, gemakkelijk te beantwoorden is. Ontrouw komt vaker voor dan wij denken, dat is zowel bij mannen als bij vrouwen. Onafhankelijke onderzoeken stellen zelfs dat bijna een op de vier huwelijken op een bepaald moment te maken heeft met ontrouw en dit is dan op basis van personen die hier eerlijk op hebben geantwoord of er zelf achter zijn gekomen. Men neigt op het moment dat zij bedrogen zijn emotioneel te reageren. Maar daarmee kunnen we niet naar alle waarschuwingssignalen kijken.

Zelfbevrediging v.s. intimiteit

Op het moment dat iemand zijn behoefte aan zelfbevrediging groter is dan zijn behoefte aan intimiteit, is de kans groot dat hij of zij vreemd gaat. Laten we daar wat dieper op ingaan.

  1. Het is natuurlijk dat wij als mens verlangens hebben. We verlangen naar veiligheid, lekker eten, een goede nachtrust, goede seks.
  2. Als mens hebben we ook een natuurlijk verlangen naar intimiteit en het idee dat we geliefd worden gevoeld door iemand anders. Om het gevoel te hebben dat we ons leven met iemand delen.
  3. Helaas zijn deze twee behoeften vaak tegenstrijdig. Om die intimiteit en liefde te bereiken, moet je soms je eigen zelfbevrediging opofferen. Om zelfbevrediging te bereiken, moet je vaak wat liefde en intimiteit opofferen. Dit kan zo simpel zijn als het kijken naar een film die je niet echt leuk vindt of het bijwonen van een saai werkfeestje waar je niet om geeft. Maar het kan ook diep en complex zijn, zoals open zijn over je angsten en onzekerheden tegenover je partner of een bewuste belofte doen om voor onbepaalde tijd monogaam te zijn met die persoon.
  4. Als een persoon meer waarde hecht aan zelfbevrediging dan aan de intimiteit die hij uit een relatie haalt, dan zal hij ophouden met opofferingen maken voor de relatie en zal hij waarschijnlijk uiteindelijk vreemdgaan. Als een persoon meer waarde hecht aan de intimiteit die hij uit een relatie put dan aan zelfbevrediging, dan zal hij bereid zijn een deel van zijn zelfbevrediging op te offeren om trouw te blijven.
  5. Je kunt dit als een weegschaal zien. Aan de ene kant heb je zelfbevrediging en aan de andere intimiteit. Als op een gegeven moment de zelfbevrediging zwaarder weegt dan de intimiteit, dan neigt men vreemd te gaan.

De twee manieren waarop men vreemd kan gaan

Er zijn twee manieren waarop dit kan gebeuren. De eerste manier is dat een persoon gewoon oppervlakkig en egoïstisch is en ook voortdurend bevredigd moet worden. De tweede reden is dat de relatie er niet in slaagt om voldoende intimiteit en verlangen te bieden. Laten we deze twee redenen eens apart bekijken.

  1. Personen die voortdurend ernaar streven om hun verlangens te bevredigen vallen in de eerste categorie. Ze zijn voortdurend gericht op hun eigen bevrediging omdat ze moeite hebben met het uitstellen van zelfbevrediging ten gunste van belangrijkere lange termijn doelen.
  2. Anderen zitten vastgeroest in een onstabiele relatie. Vaak tot een bepaalde hoogte dat ze de ellende in hun eigen relaties niet herkennen. Ze komen uit een familie vol ellendige relaties en/of hebben een lange geschiedenis van ellendige relaties, dus voor hen is het niet eens ellendig, het is gewoon normaal. Er zijn twee relatiepatronen die meestal eindigen met iemand die vreemdgaat. Beide hebben te maken met slechte grenzen. Ze klampen vast aan een illusie dat “alles geweldig is,” terwijl het in werkelijkheid het tegenovergestelde is. De andere situatie waarin bedrog kan voorkomen, is wanneer één partner bezitterig of jaloers is.

Inzicht in jouw relatie

Wil jij in beeld brengen waar het in jouw relatie vastloopt? Of wil je glashelder krijgen waar jullie grenzen liggen? Neem dan een vrijblijvende afspraak met mij.
Mijn werkgebied is o.a.: Relatietherapie Veenendaal en Relatietherapeut Ede.