Menu

Hoe boosheid en woede bijdraagt aan relatieproblemen

Woede is een probleem dat vaak voorkomt in relaties. Het komt regelmatig voor dat partners niet precies weten hoe ze met elkaars emoties om moeten gaan. Het soort gedrag dat een partner vertoont zegt veel over hoe iemand met zijn emoties om gaat en dat heeft invloed op relaties. Hoe boosheid relaties kan beïnvloeden hangt af van de intensiteit en frequentie van de woede-uitbarstingen. Het begrijpen van deze invloeden helpt partners in een relatie met het beheersen van hun woede en elkaar beter te begrijpen.

Waarom boosheid in een relatie gecompliceerd is

Omgaan met woede in een relatie is lastig omdat het de dynamiek van een situatie snel kan veranderen. Wanneer een partner een emotionele uitbarsting ervaart, reageert hij waarschijnlijk op de acties van zijn partner. Iemand kan woedeaanvallen hebben, maar zich niet realiseren dat dit de relatie bemoeilijkt. Soms ontstaat woede als er een gebrek aan communicatie of begrip is tussen beide partners. Vaak krijgt iemand de schuld van de woede die ontstaat, terwijl in werkelijkheid beide partners een rol spelen in de oorzaak.

Boosheid kan ook veelvoudig terug komen in een relatie wanneer bepaalde aspecten in een ruzie niet worden erkend of opgelost. Deze aspecten kunnen betrekking hebben op gedragingen en handelingen die tijdens een ruzie of meningsverschil worden geuit. Deze aspecten kunnen ook worden bestempeld als respectloos, veeleisend of andere vormen van destructief gedrag. Bepaalde gedragingen kunnen een negatieve reactie uitlokken, waardoor iemands woede nog meer wordt aangewakkerd. Ruzies waar boosheid en woede een grote rol hebben kunnen lang aanhouden omdat beide partijen zich niet kunnen concentreren op het onderliggende probleem. Door in gesprek te gaan met een relatietherapeut, achterhaal je de oorzaak van de woede en wordt het jullie als partners vergemakkelijkt om woede te beheersen en een gezonde relatie te behouden.

Woedeproblemen in een relatie

Woedeproblemen kunnen een relatie op verschillende manieren beïnvloeden. Een partner kan zich in situaties aangevallen voelen of juist genegeerd voelen. Angst, communicatie en bepaalde gedragspatronen kunnen zichzelf uiten in relatieproblemen. Hieronder tref je tekenen waar je rekening mee kan houden.

  • Je niet bewust zijn van de emoties van je partner.
  • Gebrek aan assertieve communicatie en niet voor jezelf opkomen.
  • Gebruik van destructieve zelfpraat en jezelf zien als mislukkeling.
  • Je partner kleineren met minimaliserend gedrag.
  • Situaties ontwijken die woede kunnen uit lokken bij je partner en dus constant moeten letten op wat je zegt.
  • Je geeft met de verkeerde intenties schuld toe. Om een explosieve ruzie te voorkomen bijvoorbeeld.

Tips om woede en boosheid binnen een relatie te beheersen

Zorg dat je je gevoelens en gedachtes goed begrijpt voordat je reageert. Soms ontstaat woede wanneer een persoon zich aangevallen voelt door zijn partner zonder te begrijpen waarom hij met intense emotie heeft gereageerd. Beoordeel hoe woede zich voordoet in de relatie. Je kunt al snel merken of er gebrek is aan woedebeheersing. Er zijn emotionele en fysieke aspecten die hier op duiden. Emotioneel kan je je overweldigd voelen, angst, woede en prikkelbaarheid kan ook optreden. Lichamelijke symptomen zoals verhoogde bloeddruk, beklemming van de borst, tintelingen en hartkloppingen kunnen wijzen op de aanwezigheid van woede. Bedenk manieren om aan woede te werken. Wanneer je je boos boos voelt, denk dan na over waarom. Wees verantwoordelijk voor je emoties door je boosheid toe te geven. Het kan meer over jou gaan dan over je partner. Je kunt bezwaar hebben tegen de acties van je partner, maar hoe je reageert is verbonden met je emoties. Heb controle over je emoties door ze te leren accepteren. Denk na over andere emoties die een rol spelen en of ze een signaal van kwetsbaarheid zijn.
Probeer je partner te helpen met zijn of haar woedeproblemen. Dit kan zoals beschreven in het vorige punt, waarbij beiden praktische communicatievaardigheden leren en actieve luisteraars zijn. Wees objectief naar de gedachten en percepties van je partner en houdt rekening met hun gevoelens. Dit kan ook voorkomen in vriendschappen.
Praat over je zorgen over boosheid in je relatie met een relatietherapeut of -adviseur. Werken met een relatie therapeut zorgt voor emotionele groei terwijl en bevordert de algehele relatie.