Menu

Meer liefde in je leven

Hoe creëer je meer liefde in je leven? Ik neem je mee naar de wondere wereld van kwantum fysica. Tussen positief en negatief geladen deeltjes – in het middelpunt – is er licht. Tussen positief en negatief geladen emoties – in het middelpunt – is er liefde. Dat middelpunt is wat ieder mens al is, maar wat we desondanks zoeken. Ware liefde is ons uiteindelijke doel, of we ons er nu bewust van zijn of niet. We kunnen denken dat we op zoek zijn naar iets anders, iets materieels en vluchtigs, maar zelfs het nastreven van voorbijgaande doelen brengt ons terug naar de waarheid van de liefde. Het doel van alle relaties is het oplossen van de barrières die ons ervan weerhouden de liefde die er is te herkennen.

Ieder van ons heeft een hiërarchie van waarden of prioriteiten, met bovenaan de dingen die belangrijk voor ons zijn, en helemaal onderaan de dingen die er volgens ons niet toe doen. Die prioriteiten of waarden bepalen je lot. Alles wat je waardeert noem je “goed” en zie je als steun; iets wat je niet waardeert noem je “slecht” en zie je als uitdaging. Je waarden zijn gebaseerd op de perceptie dat er iets ontbreekt, dat er een leegte bestaat. Maar eigenlijk ontbreekt er niets, het bestaat in een vorm die je nog niet herkend hebt. Je denkt dat je iets mist, daarom zoek je het. Alles waarvan je denkt dat het je zoektocht ondersteunt, noem je goed en alles waarvan je denkt dat het je zoektocht lastig maakt, noem je slecht. Onze waarden bepalen de manier waarop wij onze relaties vorm geven.

Drie manieren

Er zijn drie manieren om in een relatie te staan, en elk heeft een heel andere uitkomst. Een zorgeloze relatie is er één waarin je je eigen waarden op de ander projecteert, en je focust op je eigen waarden zonder daarbij rekening te houden met je partner. Een zorgvuldige relatie is wanneer je veelal nadenkt over de waarden van je partner, en je eigen waarden buiten beschouwing laat… dit heet “op eieren lopen”. Beide zijn eenzijdige benaderingen waarbij je jezelf of de ander eigenlijk negeert, en spanning creëert in de relatie. Maar een zorgzame relatie is er één waar je je waarden communiceert met betrekking tot de waarden van je partner. Je denkt aan beide kanten tegelijk en drukt zo je liefde voor jezelf en elkaar uit. De definitie van zorgzaam is iemand goed genoeg kennen om te weten wat hun waarden zijn en de moeite nemen te communiceren in termen van die waarden. Je zorgt er dan voor dat je wat voor jou belangrijk is communiceert op een manier die verbonden is met wat voor hen belangrijk is. Wanneer iemand de tijd neemt om te communiceren in jouw waarden raak je geïnspireerd om deel te nemen aan het gesprek. Wanneer iemand niet communiceert in je waarden, haak je af en wordt het gesprek een monoloog.

Vaak denken we binnen een relatie onterecht, dat de ander net zo hoort te zijn als jij, maar als twee mensen precies hetzelfde zijn, is één van hen overbodig. Het doel van een relatie is om ons te leren van die delen van onszelf te houden, die we hebben ontkent. Elk mens heeft zijn eigen unieke set van waarden, niemand heeft exact dezelfde waarden.

Elk mens drukt liefde uit door zijn of haar eigen waarden. Een vader voor wie onderwijs belangrijk is, zal uiting geven aan zijn liefde door voor zijn kind een boek te kopen met informatie waarvan hij denkt dat het waardevol is om te leren. Een moeder die waarde hecht aan uiterlijk toont haar liefde door haar dochter of zoon fysiek aantrekkelijk te maken. Als we cadeaus kopen, geven we dan niet vaak wat we het liefst zouden ontvangen? Wanneer we wat voor de ander belangrijk is in gedachten houden, realiseren we ons dat we omringd worden door liefde in vormen die we soms niet eens herkennen.

Vraag je je af hoe je de waarden van jou en je partner kan identificeren? Je leven laat zien wat het meest belangrijk voor je is. Mensen zeggen vaak wat zij denken dat belangrijk is, maar wat zij elke dag doen is wat echt belangrijk is voor ze. Wij maken tijd voor wat belangrijk is voor ons, dus als we onze relaties waarderen, zullen we dingen die lager zijn op onze prioriteitenlijst offeren om tijd door te brengen met de mensen die we waarderen. Als we echter ons werk waarderen, en onze relaties in mindere mate, dan offeren we onze relaties op om meer tijd aan werk te besteden.

Om je waarden te bepalen kan je bij Quint Relatietherapie Ede de Demartini Waardebepaling doen. Dit zijn dertien vragen met betrekking tot je leven. Zodra je je waarden en die van je partner weet, heb je de sleutel en het potentieel om eventuele spanningen in je relatie op te lossen, door simpelweg te vragen: Hoe kan wat hij/zij doet je helpen bij wat jij belangrijk vindt? Wanneer je kan zien dat wat iemand anders inspireert ook jouw waarden ondersteunt, stel je je open voor hen. Wanneer je het gevoel hebt dat iemands waarden bedreigend zijn voor wat jij belangrijk vindt, dan zul je je voor hen afsluiten of hen willen veranderen.

Het geheim van een relatie die je voldoening geeft ligt in je hart. Al wat je nodig hebt, is de moed om het te openen. Zorg ervoor dat je eerst van jezelf houdt. Als jij jezelf niet waardeert en liefhebt, is het waarschijnlijk voor anderen ook niet zo gemakkelijk om van je houden. Om de liefde van een ander te ervaren, is het verstandig jezelf eerst te koesteren. Dat betekent ervoor kiezen alles in jezelf te zien; jouw unieke uitdrukking van iedere karaktertrek te erkennen. Wanneer je je lichte en donkere, je positieve en negatieve, en dus beide kanten van je ogenschijnlijke dualiteit kan omarmen, dan bent je klaar om de waarheid en de eenheid van liefde te ervaren. Vergeet niet, als je niet van jezelf houdt, als je jezelf niet waardeert, hoe kun je dat van iemand anders dan wel verwachten?

“I know there is strength in the differences between us. I know there is comfort where we overlap.”  ~ Ani DiFranco

Quint Relatietherapie biedt je de mogelijkheid om meer liefde en steun in je relatie te ervaren. Dit doe ik o.a. in de volgende werkgebieden: Quint relatietherapie Tiel, Relatietherapie in Veenendaal en Lunteren.

Neem voor een gratis oriënterend gesprek contact met mij op.

Contact

Gebaseerd op het werk van John Demartini. Voor meer informatie kan je terecht op www.drdemartini.com