Menu

Waarom gaan mensen vreemd?

Wijsheid van mijn mentor, Dr Demartini: Mij werd onlangs gevraagd of er een verklaring is waarom mannen of vrouwen vreemdgaan. Mijn antwoord was simpel: mensen zijn niet loyaal aan andere personen, ze zijn alleen loyaal aan de vervulling van hun eigen hoogste waarden (wat voor hen het belangrijkst is). Relaties beginnen misschien romantisch, maar ze blijven ook praktisch.

Iedereen heeft een hiërarchie van waarden –  prioriteiten – die bepaalt hoe zij waarnemen, beslissingen nemen en handelen in de wereld. Deze waarden beïnvloeden wat ze willen of niet, tot wie ze zich voelen aangetrokken of bij wie ze uit de buurt blijven, en zorgen ervoor dat ze zich open stellen, of juist afsluiten. Deze waarden kunnen zich concentreren in een bepaald deel van iemands leven, of verspreid zijn over hun mentale, beroepsmatige, financiële, familiale, sociale, fysieke en spirituele situatie.

Aan het begin van een relatie laat een paar elkaar over het algemeen in hun unieke waarden. Er is balans. Dus als een vrouw veiligheid waardeert, zal ze waarde hechten aan een partner die een bedrijf, leiderschap en financiële zekerheid in haar leven brengt. Als een man schoonheid waardeert en invloed dan zal hij waarde hechten aan een partner die fysieke en sociale macht toevoegt aan de relatie.

Maar als de relatie rijpt, als één van de echtgenoten hun hoogste waarden begint te offeren voor de meer dominante partner, raakt de relatie uit evenwicht. Als dit extreme vormen aanneemt, wordt de relatie gespannen en kwetsbaar. Wie de meeste macht heeft (top-dog) wil vaak meer vrijheid en zoekt naar alternatieve mogelijkheden. Wie de minste macht heeft (under-dog) wil meer binding en trouw. Het huwelijk en monogamie heeft voor hen over het algemeen een hogere prioriteit.

Iemand die tot bloei komt in de meeste, of alle gebieden van hun leven, zal succesvol zijn in zijn of haar carrière, rijkdom hebben, zal fysiek aantrekkelijk, goed opgeleid en mondig zijn en wordt over het algemeen beschouwd als een persoon die goed in elkaar zit. Aan de andere kant zal de echtgenoot die kracht inleverde, die zijn of haar eigen carrière, financiële onafhankelijkheid en dromen opgaf om te kiezen voor een afhankelijke rol in het huwelijk, een zeer gepolariseerde onbalans ervaren in het huwelijk. De ‘top-dog’ gaat op zoek naar een nieuwe partner. Dat is voor de ‘under-dog’ het moment om te stoppen met het injecteren van hun partners waarden in hun leven en in de spiegel te kijken. Ze kunnen hun gevoel van eigenwaarde terug winnen en hun partner opnieuw aantrekken. Als ze zichzelf waarderen, doen anderen dat ook. Als wat ze bieden wordt gezien als waardevol, zal hun partner bij ze blijven.

Wanneer een paar meer in balans is, communiceert aan de hand van wederzijdse waarden en daarin beiden gerespecteerd worden, zullen ze minder geneigd zijn om anderen te zoeken. Dit resulteert in een stabiele relatie. Zij ervaren slechts een lichte onrust in hun relatie dynamiek, ver van wat de samenleving ziet als vreemdgaan. Zolang ze in hun waarden worden voldaan zijn ze minder geneigd vreemd te gaan.

Dus als mensen vreemdgaan, is dat niet omdat ze slecht zijn. Het is omdat ze met een onvervulde waarde zoeken naar alternatieve mogelijkheden om deze te vervullen. De echtgenoten of partners van deze personen zijn ook niet het slachtoffer van een boze misdaad. Ze krijgen gewoon een wake-up call over hoe relaties werken en hoe ze zichzelf sterker kunnen maken, zodat ze meer te bieden hebben. Als dit tot een breuk leidt is dat niet het einde van de wereld. Het is gewoon tijd om te kijken naar wat de vele positieve kanten zijn en te beginnen met empowerment, om zo waardevoller te worden.

Neem vrijblijvend contact op

Wanneer je beter begrijpt hoe stellen zich tot elkaar verhouden en begrip van elkaars waarden ontwikkelt, ervaar je een ongelooflijk nieuw gevoel van vrijheid.

Tijdens een traject bij Quint Relatietherapie Tiel wordt het glashelder wat de belangrijkste gebieden van het leven zijn voor jou (en je partner). Als je weet wat waardevol is voor jou ben je vervolgens beter in staat om te doen waar je het meest van geniet, wat leidt tot een inspirerend leven.

Ieder mens wil graag gewaardeerd worden om wie hij of zij is. Quint Relatietherapie biedt je de mogelijkheid jezelf, en je partner in een ander daglicht te zien, wat leidt tot persoonlijke groei. Ik ben werkzaam in de regio Vallei, dus o.a. Quint Relatietherapie in Ede en relatietherapie in Barneveld is mogelijk.

Neem voor een gratis oriënterend gesprek contact met mij op.

Contact

Gebaseerd op het werk van John Demartini. Voor meer informatie kan je terecht op www.drdemartini.com