Menu

Moeite met zeggen ‘Ik hou van jou’?

De vier woorden ‘Ik hou van jou’ zijn voor sommigen de moeilijkste woorden om te zeggen , en tegelijkertijd ook de meest gewaardeerde woorden om te horen. Veel mensen hebben moeite met het delen van hun liefde en waardering voor anderen uit angst voor afwijzing.

Ik vraag mijn klanten vaak wat ze zouden doen als ze te horen zouden krijgen dat ze nog maar 24 uur te leven hebben. In de meeste gevallen zeggen ze dat ze ervoor zouden zorgen dat ze hun laatste uren zouden gebruiken om te zeggen ‘Dank je voor alles, ik hou van je’ tegen de mensen die een belangrijke rol speelden in hun leven.
In feite wil ieder mens geliefd en gewaardeerd worden om wie we zijn. Dus iemand laten weten dat je van ze houdt is een van de meest kostbare geschenken die je kunt geven. Of het nu Moederdag of Vaderdag is, Valentijnsdag of Dierendag; zoek een manier om je waardering en wat je in je hart voelt te delen met de mensen die je liefhebt.

Overwin je angst

De beste manier om de angst om ‘Ik hou van je’ te zeggen te overwinnen is het volgende:

  • Schrijf 25 voordelen voor jou op van het uitspreken van de woorden ‘ik hou van je’ tegen de persoon met wie je je gevoelens wil delen, en schrijf vervolgens 25 nadelen op van de woorden ‘ik hou van je’ niet delen met hen. Wanneer we ergens meer voordelen dan nadelen in zien, ondernemen we actie. Schrijf ook alle dingen op waarvoor je bang bent dat ze gebeuren als je zegt ‘ik hou van je’, kijk vervolgens naar elk item dat je genoteerd hebt en vraag dan hoe het je zal helpen als het werkelijk zou gebeuren. Elke situatie heeft voor- en nadelen en wat er ook gebeurt, je ervaart altijd beide kanten.
  • Schrijf 25 voordelen voor de persoon die jou hoort zeggen dat je van ze houdt op en 25 nadelen voor die persoon als je het niet uitspreekt. Als je meer voordelen ziet als gevolg van vertellen wat je op je hart hebt, voel je je geïnspireerd om hen te vertellen dat je van ze houdt.
    In onze dagelijkse relaties bewegen we ons heen en weer tussen voorkeur en afkeer, aantrekken en afstoten, maar zijn dit niet de niet onderdelen die hand in hand gaan, als een evenwichtige manier van lopen – naar waarheid dat liefde heet?

Ware liefde is de synthese en synchroniciteit van alle bij elkaar behorende emoties – een evenwicht tussen de aantrekkende en afstotende emotionele extremen. Het is een pure energie die ons hele bestaan doordringt. Bij een romantische of intieme relatie, komt ware liefde naar voren als je waardering  hebt voor zowel het positieve als negatieve, goede en slechte, gelukkige en verdrietige en de ups & downs van een relatie. Je beseft dat het doel van een relatie niet alleen romantiek, vreugde, steun en zogenaamd geluk is, maar ook draait om leren, omgaan met boosheid en woede, uitdaging, groei en persoonlijke ontwikkeling.

Ware liefde is ons uiteindelijke doel, of we er ons nu bewust van zijn of niet. We kunnen denken dat we op zoek zijn naar iets anders, iets materieels en vluchtig, maar zelfs het nastreven van voorbijgaande doelen brengt ons terug naar de waarheid van de liefde. Het doel van alle relaties is de barrières op te lossen die ons ervan weerhouden liefde te herkennen, en de liefde die we uiteindelijk zelf zijn uit te drukken.

Quint Relatietherapie in Veenendaal biedt je de mogelijkheid om meer liefde in je relatie te ervaren. Romy richt zich op relatietherapie in omgeving Wageningen, Barneveld en Ede, kortom de regio Veenendaal.

Heb jij ook moeite met zeggen ‘ik hou van jou’? Neem voor een gratis oriënterend gesprek contact met mij op.

Contact

Gebaseerd op het werk van John Demartini. Voor meer informatie kan je terecht op www.drdemartini.com. Bekijk ook onze linkpartners.